MarionLogo

Stress & Burnout Coaching

… Veel ‘moeten’, ‘veel willen’, een gejaagd gevoel, onrust in je hoofd, veel piekeren, overzicht kwijtraken? … Mentaal of fysiek uitgeput, vermoeid, leeg van binnen, huilbuien, prikkelbaar? … Lichamelijke kwaaltjes die steeds terug komen, verstoord immuunsysteem? … Sombere gevoelens? … Angst? … Kort lontje?… Slecht slapen? … Hoge ademhaling, hoge hartslag? … Korte concentratieboog, focus verlies? … Niet meer kunnen genieten…. Door de bomen het bos niet meer zien… Je weet het gewoon even niet meer…..Gewoon uit balans …. Het gevoel jezelf kwijt te zijn….. Burnout heeft vele gezichten.

Een op de 7 Nederlanders geeft aan last te hebben van een burnout of van verschijnselen van overspannenheid of overwerkt te zijn. Dit ontstaat niet in een keer maar is vaak een gevolg van langdurig over je grenzen heengaan bij bijvoorbeeld een hoge werkdruk, spanningen in de persoonlijke sfeer of als meerdere dingen tegelijkertijd spelen – werk en levensstress – het gevoel van “always on, never done”. Een goed en veilig begeleidingstraject is dan cruciaal om uit deze koker (wereld) te komen.

Ik werk vanuit een holistische benadering (hoofd, hart, lijf en ziel) gericht op het natuurlijk herstel van de mens en waarbij het fysieke herstel een wezenlijk onderdeel is. Mijn begeleiding is praktisch met cognitieve methodieken en lichaamsgerichte werkvormen en ademwerk voor diepe ontspanning;  de basis voor jou opbouw en herstel.
Het begeleidingstraject gaat over zelfzorg in 3 fasen:
1. Mentaal
2. Emotioneel
3. Fysiek
4. Zingeving
——————

Fase 1: De stok tussen de spaken.
Je draagkracht wordt op peil gebracht. Verstillen en vertragen en het (h)erkennen en accepteren wat er aan de hand is. Leren berusten dat het is zoals het is, ontwikkelen van zelfzorg (ook fysiek), prioriteiten stellen, illusie van controle loslaten en de verantwoordelijkheid voelen en nemen voor eigen gezondheid. Je krijgt oefeningen aangereikt in het herstellen van contact met je lichaam stap voor stap, in- en ontspanning, energiegevers en vreters, kwaliteiten en valkuilen, wat je triggers zijn, inzicht in je levensverhaal (biologische CV) en zelfcompassie ontwikkelen. Oefeningen die je helpen om in het NU te komen om meer overzicht en helderheid te verkrijgen; om te kunnen verdiepen en de kern te raken van waar het echt over gaat!

Fase2: De afdaling naar de onderwereld.
In deze fase wordt gekeken naar naar de dieper liggende oorzaken van het vast lopen van je overlevingsmechanisme. Je werkt aan het doorbreken van diep verankerde patronen, het aankijken van je angst, doorvoelen van pijn, transformatie, onderzoeken van systemische herhalingen en reparanting.

Fase 3: Het oog in de storm.
Hoe blijf je staan vanuit jezelf in de wereld, werk/privé. Terugkeer naar de wereld met ‘nieuwe’ zelf. Hoe je dat doet, wat jij nodig hebt. Nazorg en terugvalpreventie valt hieronder.
——————-
* Lichaamsgerichte werkvormen
De lichaamsgerichte werkvormen zijn gericht op innerlijke rust, balans en het versnellen van mentaal en fysiek herstel. Bij teveel en te langdurige stress maakt het lichaam cortisol (stresshormoon) aan, wat zorgt voor een uitgeput en ontregeld lichaam. Dit leidt tot fysieke klachten zoals een snelle onregelmatige vaak hoge ademhaling, gewichtstoename, een minder goed werkend immuunsysteem, slechter slapen, concentratie problemen, minder impulscontrole en stemmingswisselingen. Om mentaal en fysiek in balans te komen is ”bewust werken” aan een verbeterde ademhaling en ontspanning het allerbelangrijkste.
Yoga, ontspannings-, ademhalingsoefeningen en mindfulness (leren omgaan met de drukte in je hoofd) helpen dan om het para-sympatisch zenuwstelsel te activeren. Dat is dat deel van het lichaam dat zorgt dat je weer tot rust kan komen, kan ontspannen, goed kan slapen en zo energie opdoet!
Kijk voor info over het nut van ademhalingsoefeningen bij burnout op: https://www.sportrusten.nl/onderzoek-wat-is-effect-van-ademhalingsoefeningen-bij-burn-out/

Werkwijze
De eerste stap is de intake en het analysemodel om tot een goed afgestemde begeleiding te komen.
Daarna volgen fase 1,2 en 3. Met geduld en acceptatie voor wat is, kijken we ieder gesprek wat nodig is. Het aantal gesprekken ligt rond de 8-10. Gesprekken duren anderhalf uur.
Huiswerkopdrachten en oefeningen worden meegegeven om inzicht te krijgen in gedrag en handelen en voortgang te monitoren.

Voor de werkgever kan dit traject en vergoeding vallen onder:
* Wet Poortwachter Re-integratie 1e of 2e spoor
* Preventief Ziekteverzuim
* Vitaliteit op de werkvloer
* Vergroten van veerkracht
* Persoonlijke ontwikkeling

Tarieven:
Particulier tarief: €125,00 (incl. btw) 1,5 uur.
Zakelijk tarief: €185,00 (excl. BTW) 1,5 uur.
Mocht je meer informatie over mijn werkwijze willen voor je werkgever, neem dan contact op. Ik denk graag met je mee en kan een offerte toesturen.

Annuleringsvoorwaarden:
Indien je een afspraak moet afzeggen of verzetten, dan verzoek ik je dit minimaal 24 uur van tevoren door te geven. Afspraken die binnen 24 uur voor de geplande tijd worden afgezegd, zullen volledig in rekening worden gebracht.

Praktijkadres: Locatie Huize Villa Smits – Grotestraat 30 – 7151 BC Eibergen
dinsdag tussen 13.00 en 15.30
woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag vanaf 13.00

Meer info over de begeleiding op:
www.burnoutenstress.nl
Coachen bij Stress & Burnout Dynamisch Fasenmodel van Drs. Hilde A. J Bolt
Auteur van: Get your Guts – Je instinct als kompas (2016)
Waar gaat het nu écht over – Dynamisch Coachen bij Stress & Burn-out (2019)

burnoutenstress

Training/Cursus – Workshop op maat:
In het kader van duurzaamheid, vitaliteit en preventief ziekteverzuim verzorg ik voor bedrijven en instellingen workshops over bijvoorbeeld ont-stressen op de werkvloer, bedrijfsyoga, ontspanningssessies, ademwerk en stressreductie.
Neem gerust contact op voor meer info en mogelijkheden. Ik denk graag mee voor een succesvol, leerzaam en vitaal programma.

“Wanneer het hoofd de adem te baas is, is het snel met je gebeurd”….. Lao Tse